Cyrihu është lider i padiskutueshëm sa i përket imigracionit absolut. Më shumë se 12,000 njerëz në mes të moshës 20 dhe 30 vjeç u zhvendosën vitin e kaluar në qytetin më të madh zviceran, përcjell punsohu.eu. Kryetarja e Cyrihut, Corine Mauch, tha se “Cyrihu përfiton nga të rinjtë që vijnë në qytet me idetë e tyre, me entuziazmin e tyre dhe me mentalitetin e tyre të ndryshëm”. Zurichu ofron për të rinjtë universitete të shkëlqyera dhe shkollat teknike, punë të mira në sektorët premtues dhe jo më pak një ofertë të gjerë kulturore.

Berna është në vendin e dytë me më shumë se 5000 të rinj. Kjo është më pak se gjysma se sa Cyrihu. Bazeli e ndoqi me vetëm nën 3400, St. Gallen me një të mirë 2600 dhe Luzern me 2300 njerëz. Duke marrë parasysh popullsinë, Berna shënoi rritjen më të madhe. Gati katër për qind e popullsisë është e re. St Gallen është gjithashtu përpara me tre për qind.

Kur është fjala për imigracionin nga rajoni, Luzern është në vendin e parë. 73 për qind e të gjithë emigrantëve nga Zvicra kanë jetuar më parë në një kanton qendror zviceran.

Cyrihu ka një shkallë relativisht të lartë të emigracionit që vijnë nga Kantoni Ticino. Në krahasim me qytetet e tjera, Berna ka më shumë emigrantë nga pjesë të tjera të Zvicrës. Përqindja është 15 për qind. “Gëzohem që shumë të rinj po lëvizin në Bernë”, thotë kryebashkiaku Alec von Graffenried.

Berna ishte atraktive nga njerëzit frankofonë në Zvicër dhe Ticino. Administrata federale ofron vende interesante për frankofonët dhe ata nga Ticino. “Jam krenar që qyteti ynë është tërheqës për njerëzit nga të gjitha anët e vendit”, thotë von Graffenried.

Për përqindjen e njerëzve që kanë emigruar nga jashtë udhëheq Bazeli. Pothuajse gjysma e të gjithë të rinjve kanë jetuar më parë jashtë vendit. Nga 2,882 emigrantë, mbi 30 për qind vijnë nga Gjermania, Italia, Franca dhe nga India nga 4 deri në 7 për qind.

Ndërmarrjet e specializuara në Bazel janë gjithashtu të varura nga ekspertë nga jashtë.

Në Cyrih, situata është e ngjashme me Bazelin. 9619 të huaj janë zhvendosur në qytetin e Limmat-it në vitin 2016. Përveç gjermanëve, kishte edhe shumë italianë dhe britanikë. Vetëm emigracioni i vogël nga jashtë është regjistruar në Bernë. 1 666 persona lëvizën nga jashtë më 2016.